Το μικρό εγχειρίδιο του νερού

Το μικρό εγχειρίδιο του νερού

Το χλώριο (με τη μορφή υποχλωριώδους νατρίου, υποχλωριώδους ασβεστίου, αερίου χλωρίου, χλωριωμένων ισοκυανουρικών, …) έχει επικρατήσει παγκοσμίως ως το κορυφαίο απολυμαντικό για πισίνες κολύμβησης και δεξαμενές υδρομάλαξης. Για τη μέτρηση της συγκέντρωσης χλωρίου που υπάρχει στο νερό σύμφωνα με το DIN EN 7393, πρέπει να διακριθούν 3 μερικές τιμές.

  1. ελεύθερο χλώριο: χλώριο που υπάρχει ως υποχλωρικό οξύ, υποχλωριώδη ιόντα, ή διαλυμένα, στοιχειώδη, χλώριο.
  2. συνδυασμένο χλώριο: Μερίδα ολικού χλωρίου που υπάρχει με τη μορφή χλωραμινών και όλων των χλωριωμένων παραγώγων οργανικών αζωτούχων ενώσεων.
  3. ολικό χλώριο: Άθροισμα των άλλων δύο αναφερόμενων μορφών.

Ενώ το ελεύθερο χλώριο δημιουργεί αμέσως ένα αποτέλεσμα απολύμανσης, το δυναμικό απολύμανσης του συνδυασμένου χλωρίου είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Οι χλωραμίνες είναι υπεύθυνες για τη μυρωδιά των πισινών και τον ερεθισμό των ανθρώπινων βλεννογόνων που οδηγούν σε κόκκινα μάτια. Μέλος αυτής της κατηγορίας ουσιών είναι το χλωριούχο άζωτο το οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ήδη σε συγκέντρωση 0,02 mg/l. Το ελεύθερο χλώριο μετράται σύμφωνα με τη μέθοδο DPD N° 1. Εδώ η N,N-diallyl p-phenyl diamine (DPD), μια χημική ένδειξη, οξειδώνεται από χλώριο και αποχρωματίζει στο κόκκινο. Όσο πιο έντονος είναι ο αποχρωματισμός, τόσο περισσότερο χλώριο υπάρχει στο νερό. Οι φωτομετρικές μετρήσεις ή η οπτική σύγκριση με μια κλίμακα χρώματος επιτρέπουν τη μέτρηση της συγκέντρωσης χλωρίου. Εάν προστίθεται τώρα ένα δισκίο DPD N° 3 σε αυτό το δείγμα, τότε το συνδυασμένο χλώριο θα επισημανθεί επίσης. Η μετρούμενη τιμή αντιστοιχεί τώρα επίσης στη συνολική συγκέντρωση χλωρίου. Η συγκέντρωση συνδυασμένου χλωρίου αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ ολικού χλωρίου και ελεύθερου χλωρίου. Δεδομένου ότι τα παραμικρά ίχνη των δραστικών χημικών στα δισκία DPD N° 3 οδηγούν σε ενεργοποίηση του συνδυασμένου χλωρίου κατά τη διάρκεια της μέτρησης, πρέπει να ληφθεί απόλυτη προσοχή πριν από την επόμενη μέτρηση DPD N° 1 για να καθαριστεί επαρκώς η συσκευή μέτρησης, αποφεύγοντας έτσι τις ψευδείς αναγνώσεις. Συνιστάται ιδιαίτερα η χρήση δύο διαφορετικών βαθμονομημένων σκαφών (ένα γενικά για τη μέτρηση του ελεύθερου χλωρίου και το άλλο για τη μέτρηση των συνολικών τιμών χλωρίου).

Η τιμή του pH (potentia Hydrogenii) είναι ένα μέτρο της αντοχής του όξινου και/ή βασικού αποτελέσματος ενός υδατώδους διαλύματος. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά την προετοιμασία του νερού κολύμβησης επειδή, μεταξύ άλλων, επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των απολυμαντικών και τη συμβατότητα του νερού με το δέρμα, τα μάτια και τα υλικά/εξαρτήματα της κολυμβητικής δεξαμενής. Η τιμή του pH 5,5 είναι ιδανική για το δέρμα. Ωστόσο, το νερό τότε θα ήταν τόσο όξινο που τα μεταλλικά υλικά όχι μόνο θα διαβρώσουν, αλλά και τα μάτια θα αρχίσουν να τσούζουν επειδή τα δάκρυα έχουν τιμή pH μεταξύ 7,0 και 7,5. Επομένως, πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός. Όσον αφορά τη συμβατότητα υλικών, η τιμή του pH δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσει κάτω από 7,0. Ταυτόχρονα, οι τιμές pH άνω των 7,6 θα έχουν δερματολογικές επιδράσεις και θα επηρεάσουν επίσης την αποτελεσματικότητα των απολυμαντικών, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά την ταχύτητα με την οποία τα βακτήρια μπορούν να εξοντωθούν. Κυρίως: Σε τιμές pH άνω του 7,5 = το φυσικό στρώμα του δέρματος που προστατεύει από οξέα αρχίζει να καταστρέφεται (> 8.0). σε (μέτριο) σκληρό νερό, όζους υετού με ασβέστιο (> 8,0); η απολυμαντική δράση του χλωρίου μειώνεται με (> 7,5) τιμές pH κάτω από 7,0 = σχηματίζονται χλωραμίνες οι οποίες ερεθίζουν τους βλεννογόνους και προκαλούν ερεθισμούς στην αίσθηση της όσφρησης (<7.0) · εμφανίσεις διάβρωσης σε μεταλλικά μέρη (εγκατεστημένα) (<6.5) · προβλήματα με την κροκίδωση (<6.2).