Χλώριο εναντίον βρωμίου: Ποια είναι η διαφορά;

Είτε είστε νέος ιδιοκτήτης πισίνας είτε ένας έμπειρος επαγγελματίας, το πιθανότερο είναι ότι έχετε ακούσει για το χλώριο. Το ισχυρό αυτό απολυμαντικό νερού είναι συνώνυμο με τις πισίνες και την κολύμβηση, αλλά έχετε ακούσει για τον ξάδερφό του, το βρώμιο; Αυτό το λιγότερο γνωστό απολυμαντικό είναι παρόμοιο με το χλώριο, αλλά με μερικές βασικές διαφορές.

Σε αυτήν την ανάρτηση, θα γράψουμε για το χλώριο έναντι του βρωμίου και θα σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε ποιο απολυμαντικό είναι καλύτερο για την πισίνα ή το σπα σας!

Χλώριο εναντίον βρωμίου

Πρωτίστως, ας καλύψουμε τα βασικά πράγματα. Το χλώριο και το βρώμιο είναι απολυμαντικά που βοηθούν να διατηρείτε το νερό της πισίνας ή του σπα σας καθαρό και ασφαλές. Τόσο το χλώριο όσο και το βρώμιο έρχονται σε δισκία και σε κοκκώδη μορφή, ενώ το χλώριο είναι επίσης διαθέσιμο σε υγρή μορφή.

Η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας κάθε απολυμαντικού είναι το κλειδί για να αποφασίσετε ποιο είναι η καλύτερη επιλογή για την πισίνα ή το σπα σας. Ενώ τόσο το χλώριο όσο και το βρώμιο καθαρίζουν την πισίνα σας, το κάνουν με διαφορετικούς τρόπους. Ας “βουτήξουμε” στις διαφορές μεταξύ χλωρίου και βρωμίου και ας δούμε τον μοναδικό ρόλο κάθε απολυμαντικού.

Πώς το χλώριο απολυμαίνει την πισίνα ή το σπα σας

Όπως γνωρίζουν πολλοί ιδιοκτήτες πισίνας, το χλώριο είναι αυτό που είναι γνωστό ως οξειδωτικό απολυμαντικό. Όταν προστίθεται χλώριο στο νερό της πισίνας σας, μηδενίζει αμέσως τους ρύπους και τους εξουδετερώνει μέσω της οξείδωσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα μόρια χλωρίου διεισδύουν στη ρύπανση και απογυμνώνουν τα σωματίδια των ηλεκτρονίων, διασπώντας τη ρύπανση. Μετά τη διαδικασία της οξείδωσης, υπολείπονται υποπροϊόντα απόβλητα που ονομάζονται χλωραμίνες.

Οι χλωραμίνες δημιουργούν τη δυσάρεστη, συντριπτική χημική μυρωδιά και τον ερεθισμό του δέρματος που συνήθως συνδέονται με το χλώριο. Η παραγωγή χλωραμινών είναι η μεγαλύτερη ταλαιπωρία όταν χρησιμοποιείτε απολυμαντικό χλωρίου. Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι η έντονη μυρωδιά του χλωρίου σημαίνει ότι η πισίνα τους είναι καθαρή, αλλά στην πραγματικότητα σημαίνει το αντίθετο. Καθώς οι χλωραμίνες συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου, μειώνουν την ποσότητα του Ελεύθερου Χλωρίου – τα ενεργά, απολυμαντικά μόρια – και αφήνουν το νερό σας απροστάτευτο. Ο μόνος τρόπος για να καθαρίσετε τις χλωραμίνες είναι να σοκάρετε την πισίνα σας, γνωστό και ως σοκ χλωρίωση. Όταν η πισίνα σας χλωριωθεί με αυτόν τον τρόπο, τα επίπεδα χλωρίου υπερβαίνουν τη ζήτηση ρύπων ή οξειδωτικών και το Ελεύθερο Χλώριο αρχίζει να αυξάνεται.

Το χλώριο διατίθεται σε ταμπλέτες (την πιο κοινή μορφή), κόκκους και σκόνη. Οι ταμπλέτες λειτουργούν καλά σε πλωτούς διανομείς και χλωριωτές (in/off line). Το χλώριο σε κόκκους ή σκόνη, πρέπει να προδιαλυθεί σε έναν κουβά με νερό πριν διασκορπιστεί σε όλη την πισίνα.

Ιδανικά επίπεδα χλωρίου:

Πισίνα : 2,0–4,0 ppm

Spa : 2,0–5,0 ppm

Πώς το βρώμιο απολυμαίνει την πισίνα ή το σπα σας

Ενώ το χλώριο οξειδώνει τους ρύπους για να απαλλαγεί από αυτούς, το βρώμιο εξαλείφει τους ρύπους μέσω του ιονισμού. Κατά τη διάρκεια του ιονισμού, τα σωματίδια βρωμίου επιτίθενται και διασπούν τα μόρια του ρύπου. Αλλά σε αντίθεση με τις αναποτελεσματικές και απογοητευτικές χλωραμίνες που απομένουν μετά την οξείδωση του χλωρίου, το βρώμιο παράγει μόρια βρωμαμίνης που συνεχίζουν να απολυμαίνουν το νερό μετά τον ιονισμό. Το σοκ στην πισίνα χωρίς χλώριο θα επανενεργοποιήσει τα μόρια της βρωμαμίνης, επιστρέφοντάς τα στην πλήρη ισχύ τους.

Το βρώμιο είναι πιο περιορισμένο από το χλώριο όσον αφορά τις μορφές που έρχεται και πώς κατανέμεται στην πισίνα σας. Το βρώμιο διατίθεται μόνο σε δισκία και σε μορφή κόκκων και λειτουργεί καλύτερα σε πλωτό διανομέα. Επειδή τα δισκία βρωμίου χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διαλυθούν από τα δισκία χλωρίου, δεν λειτουργούν καλά σε χλωριωτές εντός ή εκτός γραμμής.

Λόγω της αργής διάλυσής του, το βρώμιο χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να δημιουργηθεί ένα υπόλειμμα στο νερό και είναι δύσκολο να αυξηθεί γρήγορα εάν πέσει το επίπεδο. Ένα ενισχυτικό βρωμίου είναι ένα εξαιρετικό προϊόν για χρήση εάν τα επίπεδα βρωμίου πέφτουν ξαφνικά ή πρέπει να τα αυξήσετε γρήγορα. Οι ενισχυτές βρωμίου δημιουργούν αμέσως υπολείμματα βρωμίου στην πισίνα ή το σπα σας.

Ιδανικά επίπεδα βρωμίου:

Πισίνα : 2,0–4,0 ppm

Spa : 4,0–6,0 ppm

Ποιο απολυμαντικό είναι καλύτερο, το χλώριο ή το βρώμιο;

Η απάντηση στο ποιο απολυμαντικό είναι καλύτερο εξαρτάται από το αν απολυμαίνετε ένα εσωτερικό ή εξωτερικό σπα ή πισίνα. Το χλώριο και το βρώμιο είναι και τα δύο αποτελεσματικά απολυμαντικά, αλλά το καθένα έχει τις δικές του βέλτιστες συνθήκες εργασίας και τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα του χλωρίου

  1. Συνήθως το μισό κόστος των απολυμαντικών βρωμίου.
  2. Η συμβατότητα με Κυανουρικό Οξύ (σταθεροποιητής/conditioner) το προστατεύει από την εξάτμιση UV.
  3. Απολυμαίνει το νερό πιο γρήγορα από το βρώμιο.
  4. Τόσο οξειδωτικό όσο και απολυμαντικό.
  5. Πιο εύκολο να αυξήσετε ή να μειώσετε γρήγορα τα επίπεδα.

Πλεονεκτήματα του βρωμίου

  1. Παραμένει αποτελεσματικό σε υψηλότερα επίπεδα pH.
  2. Παραμένει σταθερό σε πιο ζεστό νερό.
  3. Μπορεί να επανενεργοποιηθεί ή να επαναχρησιμοποιηθεί με την προσθήκη οξειδωτικού σοκ.
  4. Οι βρωμαμίνες διατηρούν τη απολυμαντική δύναμη, οι χλωραμίνες όχι.
  5. Οι βρωμαμίνες δεν εκπέμπουν αέρια από την επιφάνεια του νερού, όπως κάνουν οι χλωραμίνες.
  6. Συχνά λιγότερο ερεθιστικό για άτομα με ευαίσθητο δέρμα και μάτια.

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν μερικές συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη φροντίδα μιας πισίνας με βρώμιο και για ποιον τύπο πισίνας είναι η καταλληλότερη.

Μπορείτε να “χτυπήσετε” μια πισίνα βρωμίου με σοκ χωρίς χλώριο ή σοκ χλωρίου. Το να σοκάρεις μια δεξαμενή βρωμίου οξειδώνει τους ρύπους και δημιουργεί βρωμαμίνες, οι οποίες δεν είναι επιβλαβείς. Ανατρέξτε στις οδηγίες δοσολογίας σοκ πριν προσθέσετε σοκ στην πισίνα ή spa με βρώμιο. Η τυπική δόση για ένα υδάτινο στοιχείο με χλώριο είναι συνήθως επαρκής για ένα υδάτινο στοιχείο με βρώμιο.

Ενώ το βρώμιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εξωτερικές πισίνες, δεν το συνιστούμε επειδή το βρώμιο δεν είναι συμβατό με το Κυανουρικό οξύ (CYA). Το CYA προστατεύει τα μόρια χλωρίου από τον ήλιο και αποτρέπει την εξάτμιση. Επομένως, το βρώμιο διατρέχει υψηλό κίνδυνο εξάτμισης όταν χρησιμοποιείται σε εξωτερικές πισίνες.

Χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό βρωμίου για εσωτερικές πισίνες που δέχονται λίγο ηλιακό φως. Οι βρωμαμίνες, τα υπολειμματικά σωματίδια βρωμίου, δεν «αερώνουν» στην επιφάνεια του νερού όπως οι χλωραμίνες. Οι χλωραμίνες είναι δυνητικά επιβλαβείς για μεταλλικές κατασκευές όπως σκάλες πισίνας, έπιπλα και οποιοδήποτε άλλο μέταλλο όταν παγιδεύονται σε εσωτερικούς χώρους. Οι εξωτερικές πισίνες είναι πιο κατάλληλες για το χειρισμό χλωραμινών λόγω της άφθονης ροής αέρα.

Ίσως το πιο σημαντικό μέρος της ύπαρξης πισίνας με βάση το χλώριο ή το βρώμιο είναι να γνωρίζετε τι να κάνετε εάν θέλετε να αλλάξετε απολυμαντικό. Η εναλλαγή από χλώριο σε βρώμιο είναι απλή, ενώ η μετάβαση από βρώμιο σε χλώριο είναι μια επίπονη διαδικασία.

Για να αλλάξετε από χλώριο σε βρώμιο, απλώς σταματήστε να χρησιμοποιείτε ταμπλέτες χλωρίου και αρχίστε να χρησιμοποιείτε ταμπλέτες βρωμίου! Όμως, αντικαταστήστε τον πλωτήρα χλωρίου ή τον in/off-line χλωριωτή σας για να αποτρέψετε τυχόν υπολείμματα χλωρίου να έρθουν σε επαφή με το βρώμιο.

Η αλλαγή του απολυμαντικού της πισίνας σας από βρώμιο σε χλώριο δεν είναι τόσο απλή. Η πραγματοποίηση αυτής της αλλαγής απαιτεί μια πλήρη αποστράγγιση της πισίνας για να αφαιρεθεί η συσσώρευση ιόντων βρωμίου στο νερό – τα οποία θα συνεχίσουν να μετατρέπουν το προστιθέμενο χλώριο σε βρώμιο. Ακόμη και όταν τα επίπεδα βρωμίου είναι μηδενικά, εξακολουθούν να υπάρχουν ιόντα, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η αποστράγγιση. Όπως και με τη μετάβαση από χλώριο σε βρώμιο, αντικαταστήστε τον υπάρχοντα πλωτό χλωριωτή σας με έναν νέο για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.

Ορισμός — ο απόλυτος οδηγός για τη συζήτηση που αφορά το χλώριο εναντίον του απολυμαντικού βρωμίου! Κάθε απολυμαντικό παίζει σημαντικό ρόλο στη φροντίδα της πισίνας και του σπα και κανένα δεν είναι «καλύτερο» από το άλλο.

Το καλύτερο απολυμαντικό είναι αυτό που λειτουργεί για εσάς και την πισίνα σας.